Kuchnia
w kuchni malediwskiej można zaobserwować wpływy indyjskie (ostre potrawy z dużą ilością przypraw). Dania składają się głównie z ryżu, ryb i owoców morza. Potrawy są pikantne i ostre. Do potraw używane są ananasy, mango i owoce palm kokosowych. Przykładowym tradycyjnym daniem mogą być smażone kule z ryb w pierzynce z mąki i ciasta francuskiego oraz przyprawione na ostro drożdżówki z rybą. Wśród potraw słodkich popularnością cieszy się mleko kokosowe ze słodkim budyniem oraz słodki krem jajeczny.
Napoje
w hotelach i ośrodkach turystycznych można bez problemu dostać świeże soki owocowe, herbatę jak również miejscowe alkohole.
Pamiątki
z Malediwów warto przywieźć piękne, kolorowe tkaniny bądź stroje, pudełeczka drewniane, matę z trzciny lub miejscową ceramikę.
W restauracji
na Malediwach za zwykły obiad w restauracji zapłacimy około 10 dolarów. W ekskluzywnych restauracjach napiwek jest już wliczony w cenę posiłku.
Obyczaje
Malediwy są krajem muzułmańskim. Ze względu na muzułmańskie normy obyczajowe i religijne należy przestrzegać odpowiednich norm zachowania i ubioru w miejscach publicznych. Na Malediwach obowiązuje zakaz chodzenia w skąpych strojach po ulicy, a podczas zwiedzania meczetów należy mieć zakryte ręce i nogi. Obowiązuje zakaz wynoszenia muszli z plaży, korala oraz innych części rafy koralowej. Na Malediwach obowiązuje ruch lewostronny.