Kuchnia
lankijska kuchnia ma wspaniały, niepowtarzalny smak i aromat. Podstawowymi produktami stosowanymi przy przygotowywaniu posiłków są smakowite owoce i warzywa z miejscowych ogrodów. Tradycyjnym daniem jest ryż z curry, serwowany przeważnie w formie pikantnej. Do curry dodaje się rozmaite przyprawy np. cynamon, kurkumę, chilli, liście pandanu. Używa się również mleczka kokosowego i czosnku. Potrawy lankijskie opierają się również w dużej mierze na owocach morza oraz rybach. Popularnymi deserami są: wattalappam (budyń mleczny w smaku podobny do karmelu), aluva (karmel z orzeszkami keszu), jaggery (zagęszczony sok z trzciny cukrowej).
Napoje
Sri Lanka słynie ze wspaniałej herbaty. Popularnym napojem jest tzw. mleczna herbata – przygotowuje się ją w specjalny sposób, poprzez wymieszanie ze sobą jeszcze przed rozlaniem: herbaty, gorącego mleka i cukru. Spośród napojów alkoholowych warto spróbować miejscowego piwa imbirowego oraz popularnego napoju o nazwie toddy (naturalny napój, produkowany z palm kokosowych).
Pamiątki
najchętniej kupowaną rzeczą na Sri Lance jest herbata, z której słynie ten kraj. Innymi cennymi pamiątkami mogą być rękodzieła ludowe, biżuteria lub kamienie szlachetne. Należy pamiętać o zachowaniu dowodów zakupu pamiątek.
Fotografowanie
obowiązuje zakaz fotografowania w świątyni skalnej w Dambulli.
Bezpieczeństwo
odradza się podróże w północno - wschodnie regiony Sri Lanki, ponieważ toczą się tam walki z separatystami tamilskimi.
Obyczaje
w Sri Lance posiłki jada się palcami (tylko prawą ręką), ponieważ Lankijczycy uważają, że tylko w ten sposób można poczuć prawdziwy smak potraw. Przed wejściem do świątyń należy zdjąć obuwie.